Iedereen kent het wel, de grote brommende omvormer ergens bij iemand in huis die zonnepanelen heeft. Met micro-omvormers is dit verleden tijd.

Wat is een micro-inverter of micro-omvormer?

Een micro-inverter is de Engelse benaming voor een micro-omvormer. Dit is een omvormer die direct onder het zonnepaneel geplaatst wordt. Dit in tegenstelling tot een grote omvormer op een andere locatie, waar de stroom van alle zonnepanelen samenkomt. Velkers Solar maakt gebruik van APSystems micro-omvormers, deze kunnen de stroom van twee, of vier zonnepanelen gelijk omzetten naar 230 Volt wat in huis gebruikt kan worden. De micro-omvormers zijn voorzien van een zender, waarmee de eigenaar elke omvormer en elk paneel individueel kan uitlezen en de opbrengst in de gaten kan houden.

De Voordelen:

Veilig. Gelijksstroom van het paneel (ca. 48V) wordt direct omgezet naar 230V wat als voordeel heeft dat er niet zoals bij 1 grote omvormer een hoge gelijkstroom (tot 1.000V) van de panelen komt. Een hoge gelijkspanning is nadelig aangezien dit de kans op zogenaamde “DC arcs” groter maakt. Hieronder een video wat het risico van “DC Arcs” demonstreet, ze kunnen pas gebeuren bij ongeveer 80V gelijkspanning

Efficiëntie. Als bij oude kerstverlichting één lamp stopt met werken dan houd de hele string op omdat deze in serie zijn geschakeld. Bij één grote omvormer met de zonnepanelen in 1 of 2 strings is dit net zo. Een string bestaat uit meerdere panelen die in serie zijn geschakeld. Het nadeel van deze serieschakeling is dat wanneer er op één paneel schaduw valt, of wanneer het paneel slecht presteert, de hele string daalt qua opbrengst. Bij micro-omvormers wordt ieder paneel individueel omgevormd en zal een dergelijke situatie dus niet lijden tot een lager opbrengst van de omliggende panelen.

Garantie. APSystems geeft standaard 10 jaar garantie, te verlengen tot en met 25 jaar. In tegenstelling tot reguliere omvormers waarbij de garantie maximaal 10 jaar is. Dit valt te herleiden uit de gemiddelde “failure rate”.

Bron:https://theelectricenergy.com/wp-content/uploads/2015/10/string-and-micro-inverter-failure-profiles.png

Schaalbaarheid. Het systeem is eenvoudig op te schalen. Bij het systeem met 1 omvormer is de installatie beperkt tot het vermogen van de gekozen omvormer. Bij vergroten van het systeem zal dan een extra omvormer geplaatst moeten worden of de bestaande worden vervangen door een grotere variant. De micro-omvormers werken met een zogenaamde “bus”, hierdoor is het zeer eenvoudig om er een omvormer bij te plaatsen zonder enorme meerkosten.

Geen single-point-failure. Bij een systeem met 1 omvormer ligt de hele installatie stil zodra de omvormer in storing is. Bij micro-omvormer zullen de andere omvormers gewoon door blijven werken.Het systeem staat bij ons in de database, mocht het systeem een storing hebben dan krijgen wij na 3 dagen een melding en zullen we proactief reageren.
Geen omvormer in het zicht, geluidsarm. De “normale” omvormers hebben actieve koeling, deze ventilators draaien dus op warme dagen en dit zorgt voor (veel) geluid. Micro-omvormers zitten onder de panelen en zijn passief gekoeld (geen ventilator).

De Nadelen:

De initiële investering is hoger. Micro-omvormers zijn in de regel duurder omdat de installatie veel meer componenten bevat wat ook leid tot meer tijd in het plaatsen van de installatie. Wanneer we er echter rekening mee houden dat een “normale” omvormer zeer waarschijnlijk een keer vervangen moet worden in 25 jaar valt het prijsverschil mee. Voor projecten boven de 24 panelen raden wij trouwens wel een string omvormer aan vanwege het schaalvoordeel.

Internet verbinding noodzakelijk. Micro-omvormers hebben een speciale uitleesmodule nodig welke verbonden moet zijn met internet voor het uitlezen. Normale omvormers hebben vaak een scherm geïntegreerd waar de opbrengst op uitgelezen kan worden.

Moelijk onderhoud. Mocht er een storing/fout zijn met de omvormer dan is het zeer lastig om bij de omvormer te komen aangezien die onder een paneel zit. Gelukkig geeft de internet omgeving aan welke omvormer in storing zit en is deze dus makkelijk te vinden.

Wij zijn van mening dat micro-omvormers de toekomst zijn in PV installaties. De verwachting is ook dat deze omvormers een groot deel van de Nederlandse markt zullen gaan veroveren. Velkers Solar is daarom koploper op dit gebied en wij zullen alle ontwikkelingen op de voet volgen.

Bent u geïntresseerd in een PV installatie met micro-omvormers? Neem dan contact op voor de mogelijkheden!

Laatste berichten

Wij krijgen deze vraag heel vaak en het korte antwoord hierop is ja, het kan lonen eens per jaar de zonnepanelen schoon te maken.
Iedereen kent het wel, de grote brommende omvormer ergens bij iemand in huis die zonnepanelen heeft. Met micro-omvormers is dit verleden tijd.
Iedereen heeft er vast wel eens van gehoord, als je zonnepanelen hebt kun je salderen. Wat betekend dat nou precies en wat heb je er aan?

Velkers Solar

Adres:
De Greiden 9
9003MJ Warten

Contact:
info@velkerssolar.nl
06-27653695

KVK:76178889


Copyright 2021 © Velkers Solar - Alle rechten voorbehouden.