Inleiding

Iedereen heeft er vast wel eens van gehoord, als je zonnepanelen hebt kun je salderen. Wat betekend dat nou precies en wat heb je er aan?

In het kort betekend de salderingsregeling dat de geleverde kWh van het energiebedrijf worden verrekend met de opgewekte kWh van de zonnepanelen. Zodoende kan je in de zomer de stroom opwekken en aan het net leveren en deze in de winter weer gebruiken, aan het eind van het jaar word dit netto met elkaar verrekend. Deze regeling is zo gunstig omdat over de gesaldeerde kWh géén energiebelasting, opslag duurzame energie (ODE) en btw, kijk https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/overige_belastingen/belastingen_op_milieugrondslag/energiebelasting/ .

Voorbeeld

U verbruikt 3500 kWh op jaarbasis, nou krijgt u zonnepanelen en deze leveren 3000 kWh op op jaarbasis. Deze 2 worden met elkaar verrekend en u hoeft nog maar 500 kWh te betalen.

Levert u teveel terug aan het net dan krijgt u te maken met de zogenaamde salderingsgrens. Dit is het geleverde kWh op jaarbasis, in ons voorbeeld dus 3500 kWh. Leveren uw zonnepanelen 4000 kWh op dan heeft u een negatief saldo van 500 kWh. Over dit negatieve saldo krijgt u een terugleververgoeding van de energieleverancier, hoeveel dit is hangt van de leverancier af maar is altijd vele malen minder dan met salderen. Velkers Solar raad daarom ook altijd aan om net iets minder zonnepanelen te plaatsen dan het jaarlijks verbruik.

Voorwaarden en regels

  • U mag alleen salderen als u een kleinverbruikersaansluiting hebt, dit betekend dat de hoofdzekering maximaal 3x80A mag zijn.
  • Uw energieleverancier moet over elk contractjaar salderen. Dus niet per kalenderjaar. En ook niet per deel van het jaar.
  • U moet zijn aangemeld via Energieleveren.nl. Dit regelt Velkers Solar voor u.

Blijft de salderingsregeling bestaan?

De regering wil de salderingsregeling afbouwen vanaf 2023 (let op: dit is nog een voorstel). Dat betekent dat je elk jaar wat minder stroom mag wegstrepen en vanaf 2031 helemaal niet meer kan salderen. Je krijgt dan een vergoeding voor elke kWh stroom die je ongesaldeerd aan het net levert. Milieu Centraal rekent met 6 cent per kWh. De nieuwe regeling geldt voor iedereen, of je nu al zonnepanelen hebt of ze nog gaat kopen.

Tips overdag stroom gebruiken

Mocht het wetsvoorstel doorgaan om de salderingsregeling af te bouwen dan loont het om de opgewekte stroom direct te gebruiken. Daarom hebben wij een paar tips:

  1. Zet overdag de wasmachine en vaatwasser aan, dan draaien ze op zonnestroom. De meeste wasmachines en vaatwassers kun je programmeren.
  2. Ben je thuis, dan kun je overdag ook de wasdroger aanzetten. Doe dat liever niet als er niemand thuis is, omdat er een klein risico is op brand.
  3. Een elektrische auto kun je opladen op een moment dat de zonnepanelen veel stroom leveren.
  4. Een close-in boiler kun je met een tijdschakelaar programmeren, zodat die aangaat op het moment dat de zon schijnt.
  5. Heb je een airco? Dan gaat het vaak vanzelf goed. Want je gebruikt de airco meestal op dagen dat de zon schijnt. Zet de airco wel aan als de zon nog schijnt en je zonnepanelen stroom produceren.
  6. Zet de apparaten om de beurt aan, anders verbruik je waarschijnlijk meer stroom dan je opwekt.
  7. Er komen steeds meer slimme apparaten die aangaan als jij stroom opwekt. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor een warmtepomp. Check bij aankoop of je het apparaat slim kunt gebruiken.

Uitvinden of zonnepanelen ook een intressante investering is voor u? Neem contact op met Velkers Solar voor meer informatie.

Bronnen;
https://nl.wikipedia.org/wiki/Salderen
https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/zonnepanelen/salderingsregeling-voor-zonnepanelen/
https://www.consuwijzer.nl/elektriciteit-en-gas/duurzame-energie/wat-is-salderen

Laatste berichten

Wij krijgen deze vraag heel vaak en het korte antwoord hierop is ja, het kan lonen eens per jaar de zonnepanelen schoon te maken.
Iedereen kent het wel, de grote brommende omvormer ergens bij iemand in huis die zonnepanelen heeft. Met micro-omvormers is dit verleden tijd.
Iedereen heeft er vast wel eens van gehoord, als je zonnepanelen hebt kun je salderen. Wat betekend dat nou precies en wat heb je er aan?

Velkers Solar

Adres:
De Greiden 9
9003MJ Warten

Contact:
info@velkerssolar.nl
06-27653695

KVK:76178889


Copyright 2021 © Velkers Solar - Alle rechten voorbehouden.